Strona główna Kuchnia Wołowina z sosem serowo-chrzanowym

Wołowina z sosem serowo-chrzanowym

123
0
PODZIEL SIĘ
1,5 kg wołowiny pieczeniowej (udziec), 1 łyżka ziół prowansalskich, ¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu, 2 gałązki rozmarynu, 4 ząbki czosnku, 3 łyżki oleju rzepakowego
W mięso dokładnie wetrzeć zioła, pieprz, igiełki rozmarynu i rozdrobniony czosnek. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na noc do lodówki.
Kolejnego dnia odwinąć z folii i delikatnie obsmażyć na złoty kolor ze wszystkich stron. Następnie szczelnie zawinąć podwójnie w folię spożywczą, potem w aluminiową i piec w piekarniku, w 80oC przez 2,5 godziny. Aby mięso było mniej krwiste, wydłużyć czas pieczenia do 3 godzin. Po wyciągnięciu z piekarnika odczekać 10 minut, a następnie odwinąć z folii i pokroić na porcje.
Podawać na ciepło lub zimno z sosem chrzanowo-serowym.
Sos chrzanowo-serowy: 400 g serka topionego kremowego MSM Mońki, 300 g chrzanu ze słoika, 100 ml słodkiej śmietany 18%, 100 ml mleka, sok z jednej limonki, sól i cukier do smaku