Strona główna Kuchnia Zupa chrzanowa

Zupa chrzanowa

393
0
PODZIEL SIĘ
53717673 - white borscht
½ kg kości wędzonych, 1 marchew, ½ selera, 2 l wody, 3 szt liści laurowych, 5-6 ziarenek ziela angielskiego, 1 mały słoiczek chrzanu, 300 ml śmietany kwaśnej, 1 łyżka mąki, sól, pieprz i majeranek do smaku, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka konfitury żurawinowej, jajka ugotowane na twardo, 1 bagietka do odpieku np. Dan Cake
Do garnka z wodą włożyć kości, obrane i pokrojone w cząstki warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Posolić i gotować, aż mięso przy kości będzie miękkie. Kości wyciągnąć. Do wywaru dodać chrzan i śmietanę połączoną z mąką. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Pod koniec gotowania zupy dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i konfiturę żurawinową. Zupę podawać z jajkiem ugotowanym na twardo i z grzankami z bagietki do odpieku Dan Cake (bagietkę pokroić w kromki i podpiec na złoty kolor w piekarniku). Do zupy można również dodać pokrojone mięso z kości wędzonych. Smacznego!