Strona główna Kuchnia Racuszki z krewetkami

Racuszki z krewetkami

54
0
PODZIEL SIĘ
52327667 - cabbage and spinach pancakes with yogurt dressing with fresh herbs top view
2 średnie pomidory, 1 opakowanie szpinaku, 2 jajka, 1/2 szkl mąki, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 2 garście krewetek koktajlowych, jogurt naturalny (np. od OSM Piątnica), sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku, olej rzepakowy do smażenia
Pomidory pokroić w kostkę, dodać do nich posiekane drobno liście szpinaku, jajka, wyciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe składniki. Dodać także pokrojone na kawałki, wcześniej oczyszczone pod bieżącą wodą krewetki (jeśli na grzbietach występują czarne linie). Wszystko dokładnie wymieszać. Formować małe racuszki i smażyć je na złoty kolor, na rozgrzanym oleju, z obu stron. Na gotowego racuszka nałożyć jedną łyżkę jogurtu naturalnego, całość posypać świeżymi ziołami.
Rada: Krewetki można zastąpić mięsem małży, wędliną pokrojoną w paseczki lub innymi składnikami. Smacznego!