Strona główna Kuchnia Czy ziemniaki mają „super moc”?

Czy ziemniaki mają „super moc”?

151
0
PODZIEL SIĘ
SSUCv3H4sIAAAAAAAEAH2RTU7EMAyF90jcocq6i6kCVMMdEAcYsXBTqxgy8ShxBqFR705+WpEFYpf32c/Jc273d12nJghk1HN3yyppsjYG8SDELuFDv3GcSdgT2AwzW0tFBQGJAUMesSEDgkvqrXDz7/ecqu72QikmRyop1TcsxKmwHa39P87X6QONhL8GvFAwaC045Bh+p9XD2x4PFnTmu4Rownm0CDXcqbaqzy9Bf27jXmlGbjTEmbhJfmUDNht0M/niyZBbGhvLO/p2i+kb+NwAx1Jesq1JzWnNWQ56OAyjfhifjo/6qLUeU8r1B7PZITPeAQAA
Naturalne, niskoprzetworzone, bogate w składniki odżywcze i związki prozdrowotne – takie
są ziemniaki polskiego pochodzenia. Jakie inne cenne właściwości kryją w sobie te produkty?
Urszula Somow, dietetyk i ekspert kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz” postanowiła przyjrzeć im się z bliska i odkryć ich „super moce”.
Ziemniaki znają wszyscy – ich łagodny smak, owalny kształt i w zależności m.in. od pory roku, odmiany czy sposobu hodowli – wielkość. Młode ziemniaki gotowane w łupinach czy te, posypane świeżym koperkiem lub z łyżką śmietany, to smak dzieciństwa wielu z nas. Jednak czy ziemniaki, pomimo braku egzotycznej nazwy, mogą dołączyć do grona „super żywności” dzięki swoim wyjątkowym właściwościom?
– Określenie „superfoods“ po polsku oznacza „super jedzenie“, rozumiane jako żywność o „super mocach“. Można założyć, że do grona produktów nazywanych w ten sposób zalicza się każdą żywność pochodzenia naturalnego, niskoprzetworzoną, bogatą w składniki odżywcze i wspierające zdrowie – w tym nasze polskie, smaczne ziemniaki – przekonuje Urszula Somow, dietetyk, ekspert kampanii „Ziemniaki czy kartofle?”.
Z korzyścią dla zdrowia
Ziemniaki odznaczają się wysoką zawartością węglowodanów, które pozwalają odbudować rezerwy energii. Co istotne, zawierają one także wysokiej jakości białko, którego wartość biologiczną porównuje się z białkiem sojowym.
– Białko ziemniaka zawiera znaczące ilości lizyny – aminokwasu, którego nasz organizm nie jest
w stanie samodzielnie wytworzyć. W produktach zbożowych, takich jak makaron czy pieczywo aminokwas ten występuje jedynie w niewielkich ilościach, dlatego ziemniaki można polecać jako ich alternatywę, zwłaszcza w posiłkach wegetariańskich. Bulwy ziemniaka zawierają też składniki mineralne – zwłaszcza potas oraz witaminy, a regularnie spożywane stanowią dobre źródło wit. C – mówi dietetyczka.
Cenne właściwości
– Do innych substancji prozdrowotnych, kwalifikujących ziemniaka do „super żywności“, należą związki fenolowe o działaniu przeciwutleniającym, chroniące przed nadmiarem wolnych rodników oraz wspierające profilaktykę chorób sercowo-naczyniowych oraz nowotworowych. Do składników funkcjonalnych zawartych w ziemniakach należy także skrobia, oporna na działanie enzymów trawiennych przewodu pokarmowego, która korzystnie wpływa na stan mikroflory naszych jelit. Dodatkowo regularne spożywanie ziemniaków może również pomóc w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu, neutralizując zakwaszający wpływ produktów takich jak mięso czy ryby – radzi Urszula Somow.
Funkcjonowanie przewodu pokarmowego
Ziemniaki, jak wiele modnych „superfoods“, zawierają także błonnik pokarmowy niezbędny
do prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego.
– Porcja 180g gotowanego ziemniaka dostarcza ok. 3g błonnika, co stanowi ponad 10% dziennego zapotrzebowania.. Biorąc pod uwagę wszystkie cenne właściwości, łatwą dostępność przez cały rok, niską cenę oraz lokalne pochodzenie, ziemniaki z pewnością zasługują na miano „super żywności”, która powinna regularnie gościć na naszych talerzach – zachęca ekspertka kampanii.