Strona główna Kuchnia Tort z wiśniami

Tort z wiśniami

118
0
PODZIEL SIĘ
1,5 kg wiśni, spody tortowe np. Dan Cake
Masa mascarpone: 250 g serka marscarpone, 250 ml śmietanki słodkiej 36%, 2 łyżki cukru pudru, ½ szt laski wanilii
Masa czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej, 100 g czekolady mlecznej, 250 g śmietany słodkiej 36%, 1 łyżka cukru pudru
Do miseczki wsypać cukier puder i dodać drobno posiekaną laskę wanilii. Śmietankę ubić na sztywno w osobnej miseczce, dodając pod koniec cukier wymieszany z wanilią. Do ubitej śmietanki dodać serek mascarpone i ponownie ubić do połączenia składników. Połamaną na kawałki czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciepłą czekoladę po rozpuszczeniu zmiksować z serkiem mascarpone. W oddzielnej misce ubić na sztywno śmietanę z cukrem pudrem. Delikatnie połączyć z serkiem i czekoladą. Jasną masę mascarpone rozsmarować na spodzie tortowym ciemnym i ułożyć wydrylowane wiśnie. Nakryć drugim spodem tortowym i rozsmarować masę czekoladową. Smacznego!