NNKT czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, to tłuszcze, któremuszą być dostarczane z dietą, gdyż organizm człowieka sam nie jest wstanie ich wytworzyć. Zaliczamy do nich kwasy tłuszczowe z rodzinyomega-3 (kwas alfa-linolenowy) i omega-6 (kwas linolowy).
Źródłem NNKTsą m.in oleje roślinne, gdzie na szczególną uwagę zasługuje olej rzepakowy. Ma on idealną, z punktu widzenia żywieniowego, proporcję pomiędzy kwasami omega-6 i omega-3 wynoszącą 2:1. Poza tym, w porównaniu do oliwy z oliwek, zawiera 10 razy więcej kwasów tłuszczowych omega-3, których Polacy, według badań, spożywają za mało.
Dlatego warto wiedzieć, że już 2 łyżki oleju rzepakowego pokrywają dzienne zapotrzebowanie na kwas alfa-linolenowy z rodziny omega-3.
mgr Magdalena Siuba-Strzelińska
dietetyk, Instytut Żywności i Żywienia
Jeszcze w marcu Urząd Miejski w Sochaczewie ogłosi prawdopodobnie kolejny przetarg na wyłonienie firmy, która od lipca zajmie się obiorem śmieci komunalnych na terenie...
Prace związane z przebudową stacji Warszawa Zachodnia mają obecnie największy wpływ na kształt rozkładu jazdy pociągów.
Remont wkracza w kolejny etap, w związku z czym...
Jak zapowiada Łukasz Szumowski, minister zdrowia, już wkrótce nie będziemy musieli nosić masek ochronnych, które w związku z epidemią koronawirusa towarzyszyły nam od 16...
konkurs
Od końca sierpnia na kanałach socialmediowych Polsat Viasat Explore emitowane są premierowe odcinki miniserii zatytułowanej #SebaVsMajkiZłowieniChallenge, w której udział biorą dwaj popularni influencerzy ze...