Strona główna Kuchnia Tarta z boczkiem

Tarta z boczkiem

123
0
PODZIEL SIĘ
Tart with bacon, walnuts, cranberry and arugula
200 g mąki pszennej, 100 g zimnego masła, 1 jajko, ¼ łyżeczki soli, 1 łyżka zimnej wody
Mąkę posiekać z masłem. Dodać jajko, sól, wodę i zarobić ciasto. Włożyć do lodówki na 15 minut. Następnie rozwałkować i wyłożyć ciastem blaszkę do pieczenia tart, wysmarowaną masłem. Tak przygotowane ciasto ponakłuwać widelcem i piec przez około 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 200oC, następnie wyciągnąć do ostygnięcia.
Pozostałe składniki: 100 g wędzonego boczku parzonego, 150 g sera Podlaskiego MSM Mońki, 100 g suszonych pomidorów, 150 ml śmietanki 30%, 1 jajko, ¼ łyżeczki płatków chili, 1 łyżka miodu, 1 garść łuskanych orzechów włoskich, rukola, konfitura żurawinowa
Boczek pokroić w słupki, podsmażyć na patelni na złoty kolor i wystudzić. Dodać starkowany na grubym oczku ser żółty i pokrojone w paseczki pomidory. Całość zalać śmietanką, dodać jajko, płatki chili i wymieszać. Tak powstałą masę wlać na wcześniej podpieczone ciasto. Orzechy wymieszać z miodem i wyłożyć na wierzch tarty. Piec około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200oC. Podawać ze świeżą rukolą i konfiturą żurawinową. Smacznego!