Strona główna Kuchnia Sałatka z kuleczkami ziemniaczanym

Sałatka z kuleczkami ziemniaczanym

144
0
PODZIEL SIĘ
Garść szpinaku, garść rukoli, 1 szt kapusty pakchoi, 8 szt pomidorków koktajlowych, 150 g melona, 2 garście kiełków rzodkiewki, cebuli, buraka
Kuleczki ziemniaczane: 300 g kiszki ziemniaczanej firmy Gzella, 1 jajko, 1 łyżka ziół prowansalskich, ¼ łyżeczki papryki ostrej mielonej, 2 łyżki sezamu białego, czarnego, 4 łyżki bułki tartej
Z kiszki ziemniaczanej zdjąć osłonkę, dodać jajko, zioła prowansalskie, płatki chili, bułkę tartą. Całość dokładnie wymieszać. Uformować kuleczki wielkości małego włoskiego orzecha. Bułkę tartą do panierowania wymieszać z sezamem i obtoczyć kuleczki ziemniaczane. Usmażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor.
Sos winegret: 2 łyżki musztardy, 150 ml oliwy z oliwek, 2 łyżki octu winnego, 1 ząbek czosnku, ¼ łyżeczki płatków chili, ½ pęczka koperku
Wykonanie: koperek drobno posiekać, czosnek wycisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki. Całość dokładnie wymieszać. Młody szpinak wymieszać z rukolą, dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, cząstki melona bez skórki i kiełki. Liśćmi kapusty pakchoi wyłożyć miskę. Na wierzchu umieścić sałatkę, a na niej wcześniej przygotowane kuleczki ziemniaczane. Całość polać sosem winegret. Smacznego!