Strona główna Sochaczew Mazurek Chopina na osłodę

Mazurek Chopina na osłodę

773
0
PODZIEL SIĘ

Dni Sochaczewa jak co roku osłodził mazurek Chopina. Tym razem wierzch ciasta, ozdobił wizerunek Zamku Książąt Mazowieckich oraz  Podzamcza w Sochaczewie.

Plac Kościuszki wypełnił się amatorami cukierniczego wypieku. Chętni wciąż przybywali, oczekując w długich kolejkach, aby skosztować mazurka. Była to świetna okazja do spędzenia rodzinnego popołudnia.

Na poczęstunek przyszła też pani Katarzyna wraz z mężem i córką: – Chcieliśmy pokazać dziecku jak mieszkańcy obchodzą Dni Sochaczewa. Tradycje są dla nas bardzo ważne. – powiedziała.

Pracownicy cukierni Lukrecja – przy wsparciu burmistrza Sochaczewa Piotra Osieckiego, jego zastępców Marka Fergińskiego oraz Dariusza Dobrowolskiego oraz Andrzeja Kierzkowskiego – przewodniczącego Rady Powiatu  – rozdawali zebranym wypieki.

Rozmiar mazurka był naprawdę imponujący, szczegóły dotyczące przygotowań zdradziła Lidia Makulska, która w cukierni Lukrecja pracuje od 20 lat: – Do mazurka zużyliśmy około 600 jaj. Sama polewa to jakieś 20 kilogramów białka. Na nadzienie poszło około 10 kilogramów czekolad, 15 kilogramów chrupek. Marmolady zużyliśmy 12 kilogramów. – kontynuowała, wyliczając – Ciasta czekoladowego niezliczone ilości, oleju 30 litrów, mąki 20 kilogramów, cukru 10 kilogramów. Sama dekoracja prezentująca Podzamcze wymagała wiele czekolady. Łącznie wyszło nam około 250 kilogramów mazurka. To naprawdę bardzo dużo. My oczywiście wcześniej próbowaliśmy ciasta, czy udało nam się uzyskać ten sam niezmienny smak. Najbardziej cieszy nas fakt, że wszyscy byli zadowoleni. – zapewniła.

Mazurek w pół godziny zniknął z rozstawionych stołów, a puste talerze świadczyły o tym, że poczęstunek tradycyjnie się udał.

Joanna Smacka

Fot. Joanna Smacka

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułKronika policyjna
Następny artykułZagrali bez ambicji