Strona główna Kuchnia Spanakopita z serem Aldamer

Spanakopita z serem Aldamer

273
0
PODZIEL SIĘ
33143300 - homemade greek spanakopita pastry with feta and spinach
3 łyżki oliwy z oliwek, 1 średnia cebula, 600 g świeżego szpinaku, 1 pęczek koperku, 1 pęczek natki pietruszki, 1 jajko, 250 g sera Aldamer MSM Mońki, sól i pieprz do smaku, gotowe ciasto francuskie
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Gdy zacznie się rumienić, dodać szpinak, posiekany koperek i natkę pietruszki. Całość poddusić parę minut, żeby składniki zmiękły, a woda odparowała. Następnie ostudzić, dodać jajko i ser pokrojony w kostkę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i wymieszać.
Z ciasta francuskiego wyciąć kwadraty o boku ok. 12cm. Na środek położyć łyżkę farszu, złożyć ciasto na pół, narożnik do narożnika, i skleić boki za pomocą widelca. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w piekarniku w 200oC przez ok. 20 minut.

 

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułLekcja brązowienia
Następny artykułKosmetyki na lato