Strona główna Kuchnia Sernik waniliowy

Sernik waniliowy

48
0
PODZIEL SIĘ
Spód: 150 g herbatników, 80 g masła rozpuszczonego
Masa serowa: 250 g serka marscapone, 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego, 250 g cukru, 1 opak. cukru z wanilią z Mdagaskaru Dr. Oetkera, 4 jajka, 3 żółtka, 30 g maki ziemniaczanej
Polewa: 150 g mieszanki owoców mrożonych, 1 łyżeczka cukru pudru, 1 łyżeczka żelatyny Dr. Oetkera
Do dekoracji: 150 g malin, 100 g borówek, 4 szt. bezy
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem. Herbatniki pokrusz w malakserze na piasek, przesyp do osobnej miseczki. Masło rozpuść i przelej do ciastek, dokładnie wymieszaj. Masę ciasteczkową wyłóż równomiernie dno formy, dociśnij i wyrównaj łyżką. Odstaw do lodówki na czas przygotowania sernika. Piekarnik nagrzej do 180°C.
Masa serowa: serek mascarpone dokładnie wymieszaj mikserem, stopniowo dodając do niego twaróg, a następnie pozostałe składniki. Całość wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
Pieczenie: na spodzie piekarnika ustaw głęboką blaszkę z wyposażenie piekarnika i wypełnij ją dzbankiem wrzącej wody. Poziom nad blaszką z wodą ustaw sernik. Piecz przez 15 minut w 180 stopni C, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 120 stopni C i piecz kolejne 90 minut.
Polewa: owoce zblenduj z cukrem (mrożone wcześniej rozmroź). Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzącej wody i energicznie wymieszaj rózgą. Kiedy owoce zaczną tężeć, polej nimi sernik. Ciasto wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia polewy.
Przed podaniem udekoruj świeżymi owocami i pokruszonymi bezami.