Strona główna Powiat Warsztaty kulinarne

Warsztaty kulinarne

61
0
PODZIEL SIĘ

Uczniowie ZS RCKU przygotowali dla kilku klas III ze Szkoły Podstawowej nr 3 w Sochaczewie warsztaty kulinarne dotyczące zdrowego żywienia. Był wykład, prezentacje a także kulinarne szaleństwa w pracowni gastronomicznej.
Uczniowie klasy III a z Techniku Żywienia i Usług Gastronomicznych kolejny raz już pod okiem nauczycielek – Aldony Kośmider i Anety Bożewskiej przygotowali zajęcia kulinarne dla trzech klas ze Szkoły Podstawowej nr 3. Spotkanie trwało 4 godziny, a w tym czasie dzieci wysłuchały wykładu „Jak zrobić zdrowe łakocie”, mogły nauczyć się różnych form składania serwetek, zobaczyły jak nakrywać stół na różne okolicznościowe uroczystości. Dużym zainteresowaniem cieszyły się zajęcia w kuchni, gdzie najmłodsi pod okiem uczniów „Ogrodnika” wykonały m.in. ciasto brownie z czerwoną fasolą, ciasteczka owsiane, kuleczki z daktyli, pastę imitującą czekoladę z suszonych moreli, śliwek i kakao. Hitem zaś były batoniki z płatków owsianych i żurawiny.
Oczywiście, wszystkich smakołyków można było skosztować. Co istotne, zaproponowane do przygotowania słodkości powstały bez użycia mąki i jaj – były bowiem bezglutenowe.
Starostwo Powiatowe
w Sochaczewie