Strona główna Kuchnia Moskole z oscypkiem i kiełbasą

Moskole z oscypkiem i kiełbasą

36
0
PODZIEL SIĘ
250 g kiełbasa Krucha Kmicica „Gzella” , 1 kg ziemniaków, 1 jajko, 1 szkl maki, 150 g oscypka, sól, pieprz, 1 srednia cebula, 2 łyżki oleju, 1 peczek świeżego czosnku niedźwiedziego lub szczypior
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić i wystudzić. Przecisnąć przez praskę do ziemniaków, dodać jajko, mąkę, pokrojony w kostkę oscypek i przyprawy do smaku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Wyłożyć powstałe ciasto na stolnicę, wyporcjować i uformować równe placki. Moskole powinny być grube na ok. 1,5 cm i mieć owalny kształt. Tak przygotowane, upiec na złoty kolor na suchej patelni lub odrobinie oleju.
Kiełbasę pokroić w grube plasterki, a cebulę w krążki i podsmażyć razem na oleju.
Wyłożyć na talerz Moskole i gotową kiełbasę z cebulką. Całość posypać posiekanym czosnkiem niedźwiedzim lub szczypiorem.
Smacznego!