Strona główna Kuchnia Walentynkowy naked cake

Walentynkowy naked cake

122
0
PODZIEL SIĘ
Homemade chocolate nutty naked birthday cake with white cream on each side, decorated with raspberries, blueberries, rosemary on serving plate with white napkin over wooden turquoise table, candles on the background, selective focus
500 ml śmietanki słodkiej 36%, 500 g serka marscapone, 6 łyżek cukru pudru, ½ szt laski wanilii, 300 g świeżych malin, 3 szt spody tortowe ciemne (Dan Cake), gałązki rozmarynu do dekoracji, cukier puder do dekoracji
Poncz do nasączenia spodów: ½ filiżanki herbaty earl grey, sok z połówki limonki, sok z połówki pomarańczy.   Zimną herbatę połączyć z sokami i wymieszać.
Przygotowanie:
Do miseczki wsypać cukier i dodać drobno posiekaną laskę wanilii. Śmietankę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier z wanilią. Do ubitej śmietanki dodać serek mascarpone i ponownie ubić do połączenia składników. Z ubitej śmietany odłożyć do osobnej miseczki 5 łyżek kremu do dekoracji. Do pozostałej części kremu dodać owoce, zostawiając część do dekoracji. Spody tortowe dan cake nasączyć ponczem i przełożyć kremem z owocami. Boki tortu posmarować cienką warstwą odłożonej śmietany. Wierzch tortu udekorować owocami, gałązkami rozmarynu i obsypać dekoracyjnie cukrem pudrem. Tort schłodzić w lodówce ok. 2 godzin.
Smacznego!