Strona główna Uroda Odmładzanie kwasami owocowymi

Odmładzanie kwasami owocowymi

34
0
PODZIEL SIĘ
Kwasy owocowe czyli AHA korygują wszystkie wady skóry związane z jej starzeniem się. Oprócz właściwości nawilżających, uruchamiają one cały proces chemiczny, który przyspiesza odnowę komórek i regeneruje skórę.
W ostatecznym rozrachunku elastyczność skóry jest wzmocniona, skóra szorstka staje się delikatna, a wszystkie niedoskonałości znikają. Możemy w widoczny sposób pomniejszyć wielkie problemy skóry: plamy spowodowane wiekiem, zmarszczki, pod warunkiem, że będziemy regularnie stosować kwasy owocowe.
Cząsteczki kwasów owocowych są różnych wielkości, a więc przenikają one w różnym stopniu w głąb skóry. Im drobniejsze cząsteczki, tym głębiej wnikają w skórę. Ale niekoniecznie te kwasy, które przenikają głęboko są najskuteczniejsze.
Każdy kwas działa w sposób specyficzny na różnych warstwach skóry, stąd należy połączyć wiele kwasów w jednym produkcie, aby uzyskać optymalną jego skuteczność.
Aby zabiegi naprawdę były wartościowe, należy łączyć zabiegi kosmetyczne w gabinecie kosmetycznym ze stosowaniem podtrzymującym kwasów w pielęgnacji domowej.
Kuracja kwasowa polega zazwyczaj na wykonaniu pięciu zabiegów w odstępach tygodniowych, z których jeden seans jest przygotowawczy, polega on na ocenie stanu skóry w celu ustalenia rodzaju kwasu. Już po pierwszym zastosowaniu preparatu z kwasem następuje poprawa w wyglądzie skóry. Doprowadzenie zaplanowanego cyklu zabiegów poprawia stan skóry na dłuższy okres.
Kwasy używane w gabinecie kosmetycznym posiadają większą siłę działania niż te dostępne w handlu. Użycie kwasów owocowych wymaga wiedzy i doświadczenia, aby skóra nie doznała uszczerbku.
Skuteczność produktów zależy całkowicie od procentowej zawartości kwasów. Dlatego kosmetyczki posiadają odpowiednie przygotowanie pod kątem użycia produktów silniejszych. Ponadto w gabinecie stosowanie produktów na bazie kwasów owocowych jest częścią składową leczenia ustalonego pod kątem typu cery.
Kończąca się zima, to najlepsza pora na stosowanie kwasów owocowych.
Hanna Kasztelan