Strona główna Kuchnia Mini kanapeczki z konfiturą

Mini kanapeczki z konfiturą

59
0
PODZIEL SIĘ
smorrebrod with herring, beetroot and cheese on the table close-up. horizontal
1 cebula, 1 łyżka masła, 0,5 kg buraków czerwonych, 200 g cukru brązowego, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki octu jabłkowego, 1/ łyżeczki imbiru, ½ łyżeczki cynamonu, 300 g twarogu tłustego, chleb tostowy pełnoziarnisty (np. od Dan Cake), 4 szt filetów śledziowych, olej rzepakowy tłoczony na zimno lub zwykły, 1 pęczek szczypiorku
Cebulę pokroić w drobną kostkę i poddusić na maśle. Dodać starkowane na grubym oczku buraki, cukier, sok z cytryny i ocet jabłkowy. Doprawić imbirem, cynamonem i dusić na wolnym ogniu do miękkości, często mieszając. Po ok. 30 minutach, gdy płyn odparuje a buraki zmiękną, dodać podprażone na suchej patelni migdały, wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Filety śledziowe wymoczyć w zimnej wodzie, żeby straciły nadmierną słoność. Z chleba tostowego dan cake wyciąć szklanką krążki, na każdy wyłożyć łyżeczkę twarogu i rozsmarować. Na twaróg konfiturę z buraka i kawałek fileta śledziowego. Tak przygotowane kanapeczki pokropić olejem i udekorować pokrojonym szczypiorkiem.
Smacznego!