Strona główna Kuchnia Karmelowa Panna Cotta

Karmelowa Panna Cotta

89
0
PODZIEL SIĘ
250 ml śmietany 36% Piątnica, 250 ml mleka wiejskiego 3,2 % Piątnica, 3 płaskie łyżeczki żelatyny, 3 łyżki cukru, 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
Sos karmelowy: 150 ml śmietany 36%, 4 łyżki cukru, 3 łyżki wody, mleko
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na parę minut. Śmietankę i mleko połączyć w garnku, dodać oba cukry i doprowadzić do wrzenia. Dodać namoczoną żelatynę i dokładnie razem wymieszać. Następnie napowietrzyć całość mikserem lub blenderem i przelać do słoiczków. Wstawić do lodówki na parę godzin, aby Panna Cotta stężała. W tym czasie przygotować sos karmelowy.
W rondelku zalać cukier wodą i karmelizować na wolnym ogniu, aż do uzyskania złotego koloru. Dodać śmietankę i starannie mieszać, aż oba składniki połączą się w całość. Pod koniec dodawać stopniowo mleko dla uzyskania odpowiedniej gęstości. Wystudzić i polać sosem karmelowym zimną Panna Cottę. Smacznego!
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułUgoda przed sąde
Następny artykułaloes jako lekarstwo