Strona główna Kuchnia Sernik z rosą

Sernik z rosą

39
0
PODZIEL SIĘ
kokos quark cake
Składniki na spód ciasta 1,5 szklanki mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia,   ¼ szklanki cukru, jajko, żółtko, 80 g masła ekstra Piątnica
Sposób przygotowania spodu: najpierw przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier. Dokładnie wszystko mieszamy. Następnie dodajemy jajko, żółtko i rozpuszczone na patelni masło. Zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy i wykładamy równomiernie na blaszkę natłuszczoną masłem i posypaną bułką tartą.
Masa serowa
kilogram twarogu sernikowego Piątnica, ¾ szklanki cukru, ½ szklanki śmietanki 30% Piątnica, ½ szklanki mleka wiejskiego Piątnica, 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru, opakowanie cukru wanilinowego, 2 jajka, 4 żółtka, ½ szklanki wiórek kokosowych, 4 łyżki cukru, szklanka rodzynek
Sposób przygotowania masy serowej: zalewamy szklankę rodzynek gorącą wodą, by zmiękły. Następnie mikserem dokładnie mieszamy następujące składniki: twaróg, cukier, śmietankę, mleko, budyń, cukier wanilinowy, jajka i żółtka. Miękkie rodzynki obtaczamy w mące i dodajemy do masy. Tak przygotowaną wlewamy do blaszki wyłożonej wcześniej ciastem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 180 stopni przez godzinę. W międzyczasie ubijamy z białek i 4 łyżek cukru sztywną pianę. Następnie wykładamy ją na wierzch wyjętego z piekarnika gorącego ciasta. Na koniec posypujemy sernik wiórkami kokosowymi i podpiekamy go jeszcze przez 10 minut w temp. 180 stopni, uważając, by się nie zarumienił.
Smacznego!